politik

Politiker­löner och parti­skatt

Många politiker har idag inkomster som de flesta i Sverige bara kan drömma om. Till exempel tjänar de flesta partiledarna i andra partier mellan cirka 100 000 och 170 000 kronor i månaden. För att inte klyftan ska bli för stor mellan de folkvalda och folket de representerar vill Vänsterpartiet att riksdagsledamöternas arvoden sänks.

Vi har också en partiskatt som innebär att alla som företräder Vänsterpartiet betalar en viss andel av sitt arvode till partiet istället för att behålla alla pengarna själva.

Från 1 november 2019 uppgår riksdagsledamöternas grundarvode till 68 400 kronor i månaden, vilket är ungefär dubbelt så mycket som medelinkomsten i Sverige. Gång på gång har Vänsterpartiet föreslagit att riksdagsarvodet ska sänkas så att nivån på arvodet blir detsamma som ett prisbasbelopp per månad. Hittills har dock inget annat parti röstat för vårt förslag, istället höjs riksdagsledamöternas arvoden år efter år.

Vi tycker inte att politiker ska leva i en egen verklighet långt från vanliga medborgare. Det är också därför vi har en partiskatt för alla våra företrädare. Den gör att oavsett hur mycket man tjänar på ett visst uppdrag, till exempel att sitta i riksdagen, så får en företrädare för Vänsterpartiet inte ut mer än ca 29 600 kronor i månaden efter skatt och partiskatt (år 2020).

Ta Nooshi Dadgostar som exempel. Hon får i dag ut ca 29 600 kronor i månaden efter skatt och den särskilda partiskatten. I grunden får hon det arvode som alla riksdagsledamöter i Sverige får. På det betalar hon skatt och därefter betalar hon en viss summa i partiskatt till Vänsterpartiet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att de allra flesta politikerna i Sverige inte tjänar några stora pengar på sitt engagemang, utan ställer upp ideellt eller för låga ersättningar. De har vanliga jobb och är aktiva i kommun- eller regionpolitiken på sin fritid, för att de brinner för att göra samhället bättre.

Läs även:

Dela den här sidan:

Kopiera länk