Nyheter

Mer pengar i plånboken för en miljon pensionärer

Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister var att få till en kraftig höjning av pensionerna. Resultatet blev garantitillägget, den största pensionsreformen i modern tid. 

Alla vet att svenska pensioner ofta är alldeles för låga. Därför är vi för ett garantitillägg för de med lägst pension. Det ger i snitt 750 kronor mer i månaden skattefritt till en miljon pensionärer. Förslaget är ett resultat av de krav Vänsterpartiet ställde i förhandlingar med S och MP inför statsministeromröstningen.

  • Förslaget om ett garantitillägg kommer att omfatta drygt en miljon pensionärer.
  • I genomsnitt blir det en höjning på 750 kronor i månaden.
  • Runt en halv miljon får maxbeloppet på 1000 kronor.
  • Första utbetalningen av garantitillägget föreslås ske i augusti 2022.
  • Garantitillägget är skattefritt och kommer att betalas ut automatiskt till de pensionärer som omfattas.
  • Reformen beräknas kosta 9,4 miljarder 2023.
  • I dag lever omkring 300 000 pensionärer i Sverige med låg ekonomisk standard. Det är den högsta siffran i Norden.

– Väldigt många av fattigpensionärerna har jobbat och slitit i hela sina liv, ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Särskilt gäller det här många kvinnor. Jag är glad att vi gjort upp om den här reformen om ett garantitillägg. Vi kan inte acceptera att Sverige har så många fattigpensionärer, så mig var det viktigt att börja med en förbättring för de sämst ställda pensionärerna, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets långsiktiga krav är ett nytt pensionssystem som ger verklig ekonomisk trygghet vid arbetslivets slut. Den 1 maj 2022 presenterade vi en reform för att höja inkomstpensionerna för alla.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk