Nyheter

Jonas Sjöstedts tal på första maj

– Mina vänner, tillsammans kan vi bygga ett starkare samhälle. Om alla bidrar så går det. Då kan vi ha en sjukvård som är stark nog att ta hand om sjuka, utan att vårdpersonalen behöver gå på knäna.  Då kan vi ha lager av skyddsutrustning och läkemedel, som gör att ingen behöver utsättas för onödig livsfara när det kommer en pandemi. Då kan vi bygga bostäder så att alla har råd att bo. Tillsammans kan vi ställa om samhället, kapa koldioxidutsläppen och rädda klimatet.

Så avslutade Jonas Sjöstedt sitt första maj tal 2020. Talet präglades till stor del av den pågående coronapandemin och hur viktigt det är med solidaritet i krisen.

Vänsterpartiets första maj-paroll 2020 är ”Trygga jobb, råd att bo”. Också detta syntes i talet. Jonas Sjöstedt lyfte regeringens planer på att införa marknadshyror och urholka anställningstryggheten.

– Vi behöver inga marknadshyror. Det som behövs är vänsterns politik, med fler lägenheter som alla har råd att bo i. Där drömmen om varsitt rum till barnen inte bara är en önskedröm. Där unga har råd att flytta hemifrån, möjlighet att krypa upp i soffan tillsammans med kompisarna i sin första egna lägenhet.

– Inte heller behöver vi fler otrygga jobb. Vänsterpartiet vill ha en anställningstrygghet som folk kan lita på. Mannen som jobbat i många år och börjar närma sig pensionen ska inte behöva vara rädd att få sparken bara för att han inte orkar lika mycket som förut. Kvinnan som stått upp för sina arbetskamraters rättigheter ska inte få gå när företaget skär ner, bara för att hon ses som en jobbig typ som kan säga ifrån. För mig är det så tydligt. Vi behöver inte mer otrygghet. Vi behöver mindre. Det är dags att sätta januariavtalet i permanent karantän, sa Jonas Sjöstedt i talet.

Läs hela talet här.