• Hem
  • Nu inför vi gra...
Nyheter

Nu inför vi gratis cellprovtagning

Nu kan alla tärnor i luciatåget sjunga ut. I dag, på själva luciadagen, klubbas det livsviktiga beslutet om gratis cellprovtagning i riksdagen. Vänsterpartiet har baxat förslaget hela vägen fram genom budgetförhandlingarna och det står nu bokstavligen på tröskeln för att lysa upp i decembermörkret. Det skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson, idag i Metro

Äntligen blir det så att alla kvinnor får möjlighet att ta cellprovet utan att blicka ner i plånboken för att se om vi har råd. För så har det ju varit, så är det, att cellprovet är avslöjande för klyftornas Sverige, var vi kommer ifrån och vår ekonomi.

Gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer erbjuds med tre till sju års intervall (beroende på ålder) de cirka 2,6 miljoner kvinnor i Sverige som är i åldern 23–64 år. Ett besök har kostat upp till 200 kronor. I nuläget är det 6 av Sveriges 21 landsting som erbjuder kvinnor cellprovtagning kostnadsfritt. Nu blir det för hela landet. Jag har själv haft cellförändringar. Hade det upptäcks senare är det ovisst hur det hade gått.

Det kanske inte låter så mycket för många, men i dag uteblir faktiskt var femte kvinna – 200 000 – från sin bokade tid och det handlar ofta om brist på pengar. Det är inte kvinnor som funderar över när de ska hinna med nästa weekendresa till Paris som avstår. Det är kvinnor som måste välja mellan att köpa middagsmat och vantar till barnen som avstår från detta prov, som kunnat visa om de själva behöver förebyggande vård mot livmoderhalscancer.

Vänsterpartiet anser att detta val som kvinnor med mycket låga inkomster tvingas till är ovärdigt ett land som Sverige. Därför har vi drivit vårt förslag hela vägen fram till beslutet i dag.

Läs hela artikeln i Metro