• Hem
  • Nu är valutvärd...
Nyheter

Nu är valutvärderingen färdig

Vänsterpartiets partistyrelse har genomfört en valutvärdering som nu är färdig och presenterad. Som underlag har man bland annat haft material från en extern valutvärderingsgrupp och enkäter bland partiföreningarna.

Ur sammanfattningen:

När supervalåret 2014 var över hade vi avsatt en borgerlig statsminister, fått in Vänsterpartiets fråga som en av valets viktigaste och vunnit rekordmånga nya medlemmar. Ändå slutade valet med besvikelse: Vänsterpartiet ökade bara 0,1 procentenhet jämfört med riksdagsvalet 2010. Bland annat de starkare valresultaten i kommun- och landstingsvalen visar att partiet har en större potential än vad som uppnåddes i riksdagsvalet.

Detta till trots var vårt fokus på vinster i välfärden en framgång, som försköt hela det politiska fältet i välfärdsdebatten åt vänster och – i kombination med regeringsfrågan – gjorde Vänsterpartiet till en agendasättare och maktpolitisk spelare. De framgångar vi nått i frågan i förhandlingar med regeringen efter valet hade inte varit möjliga utan det förarbetet. Samtidigt var det en bra fråga internt. En idologisk fråga som medlemmarna kunde bra och kände starkt för.

Vänsterpartiet måste i framtiden kunna göra det som gjordes bra med vinstfrågan – fokusera och ta initiativet – men på fler områden än ett. Rödgröna väljare måste se att vi inte bara är ett välfärdsparti. Vårt partiprojekt måste klara av att diversifiera och hålla flera bollar i luften och samtidigt ha en större berättelse som får enskildheterna att hänga samman.

S-Mp-regeringen är idag beroende av Vänsterpartiet för att få igenom sin budget och Vänsterpartiet har därmed efter valet 2014 ett mycket större politiskt inflytande över Sverige än tidigare. Det ska vi använda för att få igenom våra vallöften och ytterligare stärka vår position inför framtiden.

Vänsterpartiet är efter valet med och styr i 13 regioner/landsting och i 100 kommuner. Det är fler än tidigare. Genom att genomföra vänsterpolitik i praktiken även där visar vi att vår politik fungerar och att vi är ett parti som förtjänar väljarnas förtroende. Vårt mål är att vara det mest pådrivande partiet i alla de samarbeten vi ingår i.

Vänsterpartiet går framåt i storstäder och bakåt i småstäder och på landsbygden. Men det finns undantag från det senare mönstret: kommuner med röda traditioner och starkt lokalt arbete och/eller stort förtroende för Vänsterpartiet, där vi går starkare framåt än i storstäderna. Dessa undantag visar att vi har en stark potential även utanför stora och medelstora städer som vi under kommande år ska ta bättre vara på, utveckla och sprida till fler delar av landet.

Valrörelsen 2014 visade att Vänsterpartiet är stärkt organisatoriskt. I våra starka fästen gjorde vi mycket starka valrörelser vilket påverkade valresultatet positivt. Den redan innan starka medlemsökningen exploderade under valåret med 6 000 nya medlemmar – det innebär att en tredjedel av våra medlemmar är helt nya. Vi nådde målet om att få minst 50 procent kvinnor representerade i kommuner, landsting och riksdag. Vi behöver systematisera arbetet med medlemsvärvning för att se till att vi fortsätter att växa och inte, som så många år efter riksdagsval, sjunker tillbaka. Ännu viktigare är att Vänsterpartiet blir ett parti som människor vill stanna kvar i: att de får ansvar, möjlighet att utvecklas och möjlighet att bidra med sina kunskaper och idéer.

Vänsterpartiet är inte ett regeringsparti. Vänsterpartiet är ett oppositionsparti. Det är väsentligt i ett läge där vi kan se begynnande missnöje med regeringens politik. Vårt mål 2018 är att samla alla väljare som vill se en mer progressiv politik. Vi är vänsteralternativet i svensk politik. Vårt arbete handlar om att skapa hopp för förändring och rättvisa.

 

Läs hela rapporten: Partistyrelsens valutvärdering