• Hem
  • Nordiska vänste...
Pressmeddelanden

Nordiska vänsterpartier om Brexit

Partiledarna för sex nordiska vänsterpartier går idag ut med en uppmaning till de nordiska länderna att svara på Storbritanniens folkomröstning med en utsträckt hand. De vill också sätta tryck på förändring i EU, t ex för att sätta stopp för social dumping.

Vi vill att de nordiska länderna agerar gemensamt för att Storbritannien och de nordiska länderna ska få ett fortsatt nära samarbete när Storbritannien lämnar EU. Vi vill inte resa nya hinder för handel, studentutbyte eller möjligheten för våra medborgare att bo och arbeta i varandras länder. EU ska inte straffa Storbritannien, utan vi behöver ett nära samarbete i framtiden.

Vi vill att EU tar denna möjlighet att rätta till en del av bristerna i unionen. Särskilt vill vi framhålla löntagarnas rättigheter. Vi vill att EU och EES-avtalet får ett socialt protokoll som slår fast att EU-rätten inte innebär att lagar och kollektivavtal som skyddar våra löntagare kan sättas ur spel. EU ska inte kunna tvinga fram social dumping inom unionen eller genom avtal med andra länder.

Vi vill starta en debatt om det europeiska samarbetets framtid och inriktning. Inte minst måste den ekonomiska politikens konsekvenser för välfärd och sysselsättning ses över. Länder som vill lämna euron måste kunna göra så på ett ordnat vis.

Vi vill skapa mer jämlika och demokratiska former för samarbete mellan EU och andra europeiska länder, former som kan ersätta dagens EES-avtal. Vi vill ha ett europeiskt samarbete som är öppet mot omvärlden och som inte stänger ute andra nationer.

Li Andersson, Vänsterförbundet (Finland), Høgni Hoydal, Tjóðveldi (Färöarna) Katrín Jakobsdóttir, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Island) Audun Lysbakken, Sosialistisk Venstreparti (Norge) Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit (Grönland) Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet (Sverige) Pernille Skipper, Enhedslisten (Danmark)

 

För mer information:

Jonas Sjöstedts pressekreterare Jessica Nordh 073-076 22 90