• Hem
  • Nej till Big-Br...
Nyheter

Nej till Big-Brother-Obama!

Onsdagen den 4 september i Stockholm hölls en manifestation i Stockholm mot USAs massövervakning, USAs krigspolitik och Nato-samarbetet.
USAs användning av drönare och den hotande attacken mot Syrien var också i fokus. Bakom arrangemanget stod Nätverket 4 september. Tvåtusen deltog enligt polisen i demonstrationen som följde.

På Medborgarplatsen talade bland andra Göran Greider och Mikael Wiehe sjöng den för dagen passande Vem kan man lita på? Talare för Vänsterpartiet var Hans Linde, talesperson i utrikespolitiska frågor. Så här sa han bland annat:

”I maj avslöjades hur USA genom NSA byggt upp kapacitet att massövervaka datatrafik i stora delar av världen. Genom övervakningsprogrammet PRISM kan den amerikanska säkerhetstjänsten samla information om vad vi gör på Facebook, säger via Skype, vad vi googlar och vad vi mejlar.

Många har reagerat starkt på avslöjandet att USA:s massövervakning. Tyskland och en rad andra EU-länder har uttryckt kritik. I Brasilien och Mexico är upprördheten stor efter att det avslöjats att ländernas presidenter fått sin e-post övervakad.

Men från Sveriges regering har det varit tyst. När EU diskuterade att gemensamt kritisera övervakningen valde till och med Sverige tillsammans med Storbritannien att blockera unionen från att göra detta.

När Sveriges regering inte står upp för oss som bor i detta land och försvarar våra rättigheter då blir det så mycket viktigare att vi gemensamt höjer våra röster.

Låt oss därför skicka en gemensam signal till Barack Obama – vi kommer aldrig att acceptera din övervakning!”