• Hem
  • Momodou Jallow ...
Pressmeddelanden

Momodou Jallow (V) prisas av legendariske medborgarrättskämpen Jesse Jackson.

Momodou Jallow, den antirasistiske aktivisten, demokratikämpen och Vänsterpartiets riksdagsledamot, har tilldelats 2018 års Global Leadership Award av medborgarrättskämpen Jesse Jackson, en av Martin Luther Kings närmaste medarbetare.

– Det går inte att förklara hur ärad jag är, säger en rörd Momodou Jallow. Jag är en enkel aktivist här i Sverige och Europa, som kämpar för att människors livsvillkor ska bli bättre. Att han sett mitt arbete och vill förära mig en utmärkelse betyder enormt mycket för mig, och för Vänsterpartiet.

I motiveringen till priset, som delades ut i Chicago igår kväll under den årliga galan Rainbow Push Coalition, står om Momodou Jallow: ”.. för er outtröttliga strävan och enastående ledarskap i att förespråka ett rättvist och mångfaldigt globalt samhälle. Ett samhälle befriat från diskriminering och intolerans”

– Jag pratar om rasism i förhållande till klass. Jag pratar om omfördelning av makt och resurser som nödvändiga för en antirasistisk kamp. Jag vet att Jesse Jackson är intresserad av den kopplingen, som de har svårt att få erkänd i USA. Där kan en europeisk och svensk antirasistisk kamp ha något att tillföra våra amerikanska vänner, säger Momodou Jallow.

– Idag ser vi hur klyftorna ökar, och hur hatet ökar i både Europa och USA. Det behövs mer motstånd. Jag hoppas att jag, liksom Jesse Jackson, kan inspirera många fler att göra motstånd och våga utmana både klassamhället och rasismen så att människor känner hopp om förändring.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64