• Hem
  • Moderat a-kasse...
Pressmeddelanden

Moderat a-kasseförslag skapar nya orättvisor

Moderaterna vill skrota arbetsvillkoret och istället införa ett inkomstvillkor för att få rätt till a-kassa. Moderaterna föreslår att den som kan visa att den det senaste halvåret haft en snittlön på 8 000–10 000 kronor ska ha rätt till a-kassa. Det skulle innebära att den som har en månadslön på 48 000 kronor bara behöver jobba en månad för att få rätt till a-kasseersättning. Men den som bara tjänar 8 000 kronor i månaden måste arbeta i sex månader för att kunna få ersättning.

– Det är ett förslag som skulle leda till nya stora orättvisor i försäkringen. Det är ju moderaterna som medvetet stängt ute visstids- och deltidsarbetande från a-kassan genom att skärpa arbetsvillkoret, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet..

– Ett bättre alternativ är att anpassa arbetsvillkoret till hur arbetsmarknaden ser ut, så att fler som arbetar deltid och visstid kan kvalificera sig till a-kasseersättning. Tillsammans med lägre avgifter, och ett högre tak för ersättningen skulle försäkringen då snabbt kunna återupprättas och ge alla löntagare en bra inkomsttrygghet, avslutar Josefin Brink.

Presskontakt: Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64