• Hem
  • Den katastrofal...
Nyheter

Den katastrofala lärarbristen kan inte besvaras med nedskärningar

I helgen går människor över hela Sverige ut på gator och torg för att protestera mot nedskärningarna i skolan. Anton Ek är mellanstadielärare I Grycksbo utanför Falun och är en av arrangörerna bakom manifestationerna där.  

Hur är stämningen i Falun inför skolmarschen?
– Det känns som att stämningen stiger, fler och fler frågar om eventet. Jag hoppas att det blir man ur huse, och att det kommer ungefär 100 pers.

Vilka är det som kommer tror du?
– Främst lärare och annan skolpersonal som är trötta på årtionden av nedskärningar. Det är vi som står närmast konsekvenserna av det, för barnen och för oss själva. Men både elever, föräldrar och andra hoppas jag kommer engagera sig.

Är lärare, elever och föräldrar upprörda över samma saker eller skiljer det sig åt något?
– Jag vet faktiskt inte. Vi har trots allt ett nytt högerstyre i Falun och vi har haft rödlila socialdemokrater tidigare som både krattat manegen för friskolejättar och lagt budget för skolan i Falun bland de sämsta av landets alla kommuner. För få verkar begripa vilka det är som vill satsa på skolan – Vänsterpartiet.  

Vad är den viktigaste förändring du hoppas skolmarschen ska leda till?
– Kortsiktigt att undanta skolförvaltningen i Falun från planerade nedskärningar på 2 procent och långsiktigt att människor förstår konsekvenserna av högerpolitiken – om den så kommer från fd. Alliansen och SD eller från Socialdemokraterna.

Sverige skriker efter utbildad arbetskraft, vi har katastrofal brist på lärare och det kommer bli värre. De frågeställningarna kan man inte besvara genom ännu mer nedskärningar.

Din favoritbanderoll eller skylt – Vad står det på den?
Nej till nedskärningar, friskolor och segregering.
Ja till satsningar, rättvisa och jämlikhet.

Fakta: Anton EK
Anton Ek, 38 år, är mellanstadielärare i Grycksbo utanför Falun och sitter för Vänsterpartiet i fullmäktige, barn-och utbildningsnämnden och i Vänsterpartiets styrelse.

Fakta: Marsch för skolan
I våras protesterade tusentals lärare runt om i Sverige mot nedskärningarna i Lärarmarschen. Nu i helgen har Lärarmarschen växt till Skolmarschen.  Lärare, rektorer, studievägledare, fritidspersonal, föräldrar och elever samlas i en gemensam manifestation som återigen riktar fokus mot de stora nedskärningarna i skolan. Marschen går av stapeln lördagen den 12 och söndagen den 13 oktober 2019 i tolv orter runt om i Sverige: Falun, Lund, Växjö, Stockholm, Karlshamn, Göteborg, Norrköping, Piteå, Trelleborg, Uppsala, Malmö och Strömstad.

Här hittar du alla arrangemang på Facebook…