sida

Låt folket säga sitt — folkomröstning om marknadsskolan

Det är i skolan som Sveriges framtid formas. De politiska beslut vi fattar i skolfrågorna påverkar vårt land under lång tid framöver. Just därför är det så viktigt att svensk skolpolitik inte kidnappas av de vinstdrivande skolkoncernernas lobbyister. Vänsterpartiet vill att skolan ska styras utifrån barnens bästa, inte utifrån giriga ägares intressen.

Vi vet att svenska folket är trötta på marknadsexperiment. En stor majoritet är emot systemet vi har idag, där den kommunala skolan hela tiden måste göra mer med mindre resurser samtidigt som en liten grupp gör miljardvinster på friskolebolag, antingen via nedskärningar eller försäljning av koncerner. Motståndet växer till och med bland de borgerliga partiernas väljare. Bara en fjärdedel av Moderaternas väljare godkänner det egna partiets skolpolitik, och bland Centerpartiet och Sverigedemokraternas väljare är siffran ännu lägre. Trots detta fortsätter deras partiledningar envist att försvara aktiebolagens rätt att göra obegränsade vinster av våra skattepengar.

Att de borgerliga partierna inte representerar sina väljare i skolfrågorna är problematiskt. Det betyder att den som av andra skäl vill ha högerpolitik också måste acceptera en skolpolitik som tömmer den kommunala skolan på resurser och främst gynnar de stora skolkoncernernas ägare. Därför vill vi i Vänsterpartiet att svenska folket får chansen att rösta om aktiebolagens plats i svenska skolan på valdagen i höst. Folkomröstningen skulle inte gälla vinster utan om huruvida aktiebolag ska få driva skolor och förskolor. Det är deras vinstjakt som ligger bakom mycket av de människor inte tycker om i dagens skola; nedskärningarna, otryggheten och segregationen.

När en fråga är såpass viktig som denna är en folkomröstning ett verktyg vi har använt förut och kan använda igen. Låt svenska folket få säga sitt — det är trots allt deras barns framtid frågan gäller.

– Läs också Vänsterpartiets debattartikel på aftonbladet.se

Dela den här sidan:

Kopiera länk