• Hem
  • Leyla Zana måst...
Pressmeddelanden

Leyla Zana måste friges

Turkiets högsta domstol har idag dömt parlamentarikern och mottagaren av Europaparlamentets pris för mänskliga rättigheter Leyla Zana till tio års fängelse. Brottet är nio olika tal hon har hållit som domstolen tolkat som ”propaganda för illegal organisation.”

– Leyla Zana är inte medlem av någon illegal organisation. Hon straffas för att hon arbetar för att kurderna i Turkiet ska ha samma rättigheter som övriga medborgare i landet, säger Hans Linde utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Leyla Zana har redan tidigare avtjänat tio år i turkiskt fängelse. Den gången dömdes hon för att ha gjort ett uttalande i parlamentet på det kurdiska språket, som då var förbjudet. Under sin tid i fängelset tilldelades hon flera priser för sin kamp för mänskliga rättigheter. Bland annat Europaparlamentets Sacharovpris 1995. Ett pris som delas ut på FN:s årsdag för mänskliga rättigheter.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson säger:

– Domen mot Leyla Zana visar att Turkiet är ett land som har lång väg att gå innan det kan kallas demokratiskt. Turkiet vill bli medlem i Europeiska Unionen. Det ger EU stora möjligheter att ställa krav på frigivning av Leyla Zana och alla andra politiska fångar. Det är hög tid att göra det nu.

För mer information
Amanda Åhall, pressekreterare för Mikael Gustafsson: +32 484 974 869
Hans Linde, utrikespolitisk talesperson (V): 070-290 07 40
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64