• Hem
  • Lagstifta om ba...
Nyheter

Lagstifta om bankernas kontanthantering

Idag anordnar riksdagens finansutskott en offentlig utfrågning om kontanthanteringen i samhället. Vänsterpartiet menar att bankerna inte ska ges tillstånd att bedriva verksamhet om de inte upprätthåller kontanthanteringen. För detta krävs en lagändring, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson och Håkan Svenneling, landsbygdspolitisk talesperson.

Under överskådlig framtid kommer inget politiskt beslut att fattas om att avskaffa kontanter i samhället. Ändå håller det på att ske via storbankernas agerande. De har på eget bevåg bestämt sig för att det är för dyrt att hålla och ta emot kontanter för och från sina kunder. Detta eftersom de vet att det är lättare att tjäna pengar på användandet av kort.

Vi har fått ett samhälle där bankerna bestämmer över om vi ska ha tillgång till kontanter eller inte. Banker som gör svindlande vinster och som dessutom finansierar sin verksamhet till stora delar med sina kunders pengar – deras inlåning från hushållen överstiger deras utlåning.

Sedan 2010 har det blivit drygt 500 färre bankkontor som inte hanterar kontanter hos Swedbank, Nordea och SEB. Det går alltså fort. Det är en ökning av bankkontor som inte hanterar kontanter med drygt 540 procent på 3 år. Det blir färre och färre som hanterar kontanter. Sverige ligger nu dessutom i EU:s bottenliga vad gäller tillgången till bankomater samtidigt som möjligheterna att ta ut kontanter ur dessa har sänkts kraftigt.

Tillgången till kontanter har också blivit en skillnad mellan stad och land. Hur många mil landsbygdsbor tvingas åka för att kunna ta ut kontanter ska vi inte ens våga sia om. Idag har mer än 130 000 människor mer än 2 mil till sin närmaste bankomat och av dem är 40 000 personer 65 år eller äldre.

Vänsterpartiet har länge drivit på i frågan om samhällets ansvar för en kontanthantering som är tillgänglig för alla. Tyvärr verkar den nuvarande regeringen inte ha några andra konkreta förslag än att uppmana kunderna att byta bank.

Det är hög tid att ta samhällsansvar för denna centrala demokratifråga och att sluta skjuta över ansvaret på bankkunderna. En bank utan pengar är som ett apotek utan medicin. Politiken behöver överta kontrollen över situationen och bestämma reglerna istället för att låta bankerna göra det.

Vänsterpartiet menar att bankerna inte ska ges tillstånd att bedriva verksamhet om de inte upprätthåller kontanthanteringen. För detta krävs en lagändring. Idag på utfrågningen i riksdagen frågar vi finansmarknadsminister Per Bolund om det inte är dags att göra denna lagändring. Om han inte vill det, vad har han annars för bättre förslag?  Det är dags att ta ansvar och låta demokratin styra utvecklingen – inte bankerna

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, och Håkan Svenneling, landsbygdspolisk talesperson skriver om bankerna och kontanthanteringen på Aftonbladets debattsida idag. Läs hela artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article20488672.ab