Riksdagsgruppen

Ilona Szatmári Waldau

Uppsala

Ledamot i EU-nämnden, ersättare i utbildningsutskottet, ersättare i näringsutskottet

Kontakt

[email protected]

072-467 61 86

Ilona Szatmári Waldaus personliga berättelse

Där går morfar, pekade mormor genom köksfönstret, han går alltid först i tåget. Jag var inte gammal men orden fastnade trots att det tog några år innan jag förstod att det det var 1 maj-tåget som vi såg. Morfar var en folkrörelseman. Han jobbade på Konsum och handlade bara på kooperationen, han läste Aftonbladet och han var aktiv i Folkets Hus. Jag överdriver om jag säger att han är en politisk förebild, för han var ju inte politiker, men hans värderingar har påverkat mig.

Mitt politiska uppvaknande kom 1973 då militärjuntan tog makten i Chile, av en slump på morfars födelsedag. Jag var tio år och gammal nog att förstå det oerhört orättvisa i det som skedde. Var jag inte vänster redan innan så blev jag det då, när jag såg nyheterna från Santiago.
Ytterligare några år senare ville jag aktivera mig politisk och valde Vänsterpartiet, det har jag aldrig ångrat.

Under min tid i Vänsterpartiet har jag varit aktiv i ungdomsförbund, studentförbund och parti. Jag har delat flygblad, skrivit debattartiklar och insändare, diskuterat, träffat människor, spelat gatuteater, gått på möten, hållt tal, demonstrerat, debatterat och på senare tid fått möjlighet att som politiker direkt påverka människors vardag.

För en tid sedan konstaterade jag på Facebook, efter ytterligare en högersväng av S, att om morfar levt hade han varit vänsterpartist idag. Det tror jag också, svarade min morbror.