Kandidater EU-valet

Deniz Butros

Östergötland

Energi- och klimatstrateg
Nr 3 på Vänsterpartiets EU-vallista

Kontakt

Om Deniz Butros

90-talist och uppvuxen i Haninge utanför Stockholm med rötter i Finland och Turkiet. På gården bodde barn från världens alla hörn, Bangladesh, Irak, Algeriet, Polen och Chile. Alla familjer hade sin historia men i Sverige fick alla en trygghet. På somrarna var vi ofta i Turkiet. Farmor och farfar var jordbrukare och hemma hos dem fanns det inget dricksvatten, dricksvattnet hämtades från en brunn ett par kilometer bort.

Det fick mig att börja engagera mig i miljö- och klimatfrågor. Varför var det så självklart att vi i Sverige hade dricksvatten hemma, men inte hos dem i Turkiet? Det var då jag också såg att klimatfrågan är tätt sammankopplad med fördelningspolitik och sociala frågor. Det hållbara samhället måste komma alla till dels och då behövs politisk vilja. Jag arbetar som energi- och klimatstrateg. För mig handlar miljö- och klimatfrågorna om rättvisa. Att fördela jordens resurser rättvist och inom planetens gränser. Klimat- och miljöfrågor med ett tydligt vänsterperspektiv har jag drivit länge och därför känns det extra bra att Vänsterpartiet satt klimatfrågan i topp inför vårens EU-val.

Vänsterpartiet är i ett bra läge nu när Sverige går in i en ny politisk tid. På ett sätt är den inte ny, den är mer second hand, hämtad ur 1930-talet. Rasismen är så utbredd att det knappt blir debatt när Ungern stänger gränserna med taggtråd och EU villkorar länders bistånd med restriktiv migrationspolitik. När en terrorist skjuter 50 muslimer inne i moskén under fredagsbönen i Nya Zeeland, är det ingen som skapar #PrayforNewZealand. Det samhälle som nu växer fram är en motpol till det samhälle jag vill se. För mig handlar det om att stå upp för rättvisa,

Jämlikhet och alla människors lika värde.

Det är vi i vänstern som står upp för ett Europa för alla.

Deniz Butros är ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse, ledamot i kommunstyrelsen i Norrköpings kommun och arbetar till vardags som energi- och klimatstrateg.