Kandidater EU-valet

Ana Süssner Rubin

Skåne

Ombudsman Vårdförbundet
Nr 2 på Vänsterpartiets EU-vallista

Kontakt

Om Ana Süssner Rubin

Jag är en vänstervriden arbetsrättsjurist som brinner för fackliga rättigheter, klimaträttvisa och feminism. Till vardags umgås jag med vänner, joggar och tillbringar tid med min make och våra fem barn och tre katter.

Mina föräldrar kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare från Jugoslavien på 70-talet. På den tiden var det knappt tal om rasism, utan så länge alla hade ett arbete och social trygghet fanns det ingen anledning för högern att ställa arbetare mot varandra. Idag har vi en helt annan situation, då vi ser att EU har tvingat på oss lönedumpning. De högerextrema krafterna är inte sena att splittra arbetarkollektivet. De vill påskina att de är de utländska arbetarna som ”tar de svenska jobben”, när det i själva verket är EU:s nyliberala politik som sätter storföretagens intressen för de fackliga rättigheterna. Det politiska är ofta personligt för mig. När min pappa, som är lastbilschaufför utsätts för rasism på jobbet, vill jag rikta problemen där de verkligen hör hemma. I det här fallet har EU, med sin marknadsliberala agenda skapat en situation där arbetare från östeuropa konkurrerar med arbetare från Sverige. Därför är den antirasistiska kampen tätt förknippad med den fackliga.

På samma sätt har min egen uppväxt, med min deltidsarbetande, lågbetalda mamma präglat mig. När jag såg att hon vände och vred på varje krona redan i mitten av månaden blev jag politiskt medveten i tonåren och gick med i Ung Vänster och Vänsterpartiet på slutet av 90-talet. Sedan dess har kampen för kvinnors villkor varit en ledstjärna för mig. Det är ingen slump att det är kvinnorna, så som min mamma, som har fått bära konsekvenserna av de brutala nedskärningarna i välfärden de senaste 20 åren. En nedskärning som faktiskt delvis är aviserad från Bryssel och EU. En stor och stark offentlig sektor , där vi solidariskt tar hand om varandra står ofta i motsättning till EU:s riktlinjer om konkurrensutsättning och åtstramning. För mig har EU-motståndet alltid handlat om antiimperialism, att jag istället vill bygga den internationella solidariteten.  Jag vill ha en värld för alla, inte bara de rika!