• Hem
  • Kongressinsamli...
Kongress 2016

Kongressinsamling till Fristadsfonden

Fristadsfonden instiftades av Vänsterpartiet 1995 och hjälper asylsökande flyktingar som hotas av avvisning och som inte kan återvända till sina hemländer. Många har varit utsatta för förföljelse och grym tortyr eller har traumatiska krigsupplevelser bakom sig och tvingats fly till vårt land. Vänsterpartiet kommer under kongressen i Örebro att samla in pengar till Fristadsfonden.

Den europeiska flyktingpolitiken har under en lång tid fokuserat på att stänga människor ute, på att skapa ett “Fort Europa”. Lagar och regler så som Dublinförordningen och det så kallade transportansvaret, där flygbolag och andra transportföretag själva förväntas avgöra vem som har flyktingskäl och inte, leder till att de flesta tvingas ta olagliga och därmed farliga vägar in i Europa. I brist på lagliga vägar in i Europa tvingas människor som flyr under krig och förtryck söka sig till människosmugglare och inte sällan ta den farliga vägen över Medelhavet, vilket leder till tusentals dödsoffer. För dem som når fram till Sverige väntar en ofta svår och jobbig process där bevisbördan för att räknas som flykting och få asyl ligger på den asylsökande.

-Just nu är Fristadsfonden viktigare än på länge och en av våra mest angelägna prioriteringar är att regeringen backar och inte tar bort de så kallade ”humanitära skälen” för asylprövning säger Ulla Hoffmann, ordförande för Fristadsfonden.

Fristadsfonden hjälper flyktingar från hela världen och bistår bland annat med juridisk hjälp för att se till att fler får en chans till asyl. De har lång erfarenhet av detta och har sedan de bildades 1996 hjälpt hundratals människor att få en fristad i Sverige och det kommer Fristadsfonden att fortsätta med tills dess att Sverige och Europa får en human flyktingpolitik istället för stängsel, inre gränskontroller och deportationer.

Fristadsfonden behöver ditt stöd! Du kan bidra genom att sätta över pengar till fondens plusgirokonto 26 31 25-7 eller swisha till 123 041 01 91 märk överföringen med fristadsfonden.