• Hem
  • Kongressen anto...
Kongress 2018

Kongressen antog valplattform

Vänsterpartiets kongress antog i dag partiets valplattform för valet 2018, ”Ett Sverige för alla, inte bara för de rika”. 

Sverige är ett land där vi har möjligheter att skapa ett gott liv för alla. Men det är alldeles för få som får del av framgången. En liten ekonomisk elit drar ifrån alla oss andra. Ojämlikheten är vår tids gissel, men de andra partierna står utan konkret politik – eller driver en politik som direkt ökar klyftorna.

Vänsterpartiets löfte i valet 2018 är att skapa ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste. Valplattformen innehåller konkreta reformer för att göra Sverige till världens mest jämlika land. Bland dem finns en miljonärsskatt för rättvisare fördelning, sex timmars arbetsdag för att alla ska orka jobba fram till pensionen och satsningar på den glesbygd och de förorter som förlorat jobb och offentlig service.

Kongressen valde att stärka valplattformens jämlikhetsprofil på några områden jämfört med partistyrelsens ursprungliga förslag. Bland annat med skrivningar om kamp mot lönedumpning och ekonomisk brottslighet, och att AP-fonderna ska användas till samhällsnyttiga investeringar. Kongressen skrev också in att den misslyckade privatiseringen av bilprovningen och apoteken ska tas tillbaka.

På välfärdsområdet lyfte kongressen in partiets politik om att avskaffa karensdagen och om billigare tandvård.

Vänsterpartiet lovar också att vara ”antirasisterna som alltid finns på plats för att säga emot, protestera, och visa på andra förklaringar när rasistiska åsikter ventileras”.

 

Valplattform.