• Hem
  • Klimatavtalet –...
Pressmeddelanden

Klimatavtalet – hur kan Romson acceptera detta?

Klimattoppmötet COP20 i Lima, Peru, har efter över 30 timmar på övertid enats om slutsatser. Mötet landade i en text på fyra sidor där man öppnar för att ett framtida klimatavtal endast kan bestå av frivilliga åtaganden för utsläppsminskningar. Till detta har en bilaga, med oklar status, på 37 sidor lagts till. Den kan ses som en lång önskelista på saker som kan ingå i ett framtida avtal. Stora frågor om hur fattiga länder ska få tillgång till finansiering och teknik liksom hur de ska ersättas för de skador och förluster som klimatförändringen skapar lämnades olösta. De frågorna har nu skjutits till toppmötet i Paris nästa år att lösa.

– Den här texten öppnar för ett klimatavtal utan bindande åtaganden om utsläppsminskningar. Alla andra svåra frågor lämnas olösta. Detta innebär tyvärr ännu ett förlorat år för klimatet, säger Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, som har varit på plats i Lima.
– Jag är förvånad över att klimatminister Åsa Romson kan acceptera detta.

 

Världens fattiga länder som här och nu drabbas av klimatförändringens effekter är de stora förlorarna på Limaavtalet. Klyftan mellan världens rika och fattiga länder vidgas än mer med den här texten.
– Åsa Romson borde ha drivit på mycket hårdare för att stärka rättvisan, säger Jens Holm.
– Det här visar att vi inte kan förlita oss på att de här toppmötena ska rädda världen från en eskalerande temperaturhöjning. Nu måste vi jobba ännu hårdare här på hemmaplan.


Mer information:

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson (V)
0708-250 889

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64