• Hem
  • Kerstin Burman ...
Pressmeddelanden

Kerstin Burman första Jörn Svensson-pristagaren

Juristen Kerstin Burman tilldelades idag det nyinstiftade Jörn Svensson-priset för sitt framgångsrika arbete för transpersoners rättigheter.
– Kerstin har hyllats inom den svenska hbtq-rörelsen och mottagit flera priser. Vi tycker att det nu är dags även för Vänsterpartiet att uppmärksamma hennes insatser, sa Jonas Sjöstedt, partiordförande (V) som delade ut priset under de pågående Vänsterdagarna i Malmö.

Vänsterpartiets partistyrelse har instiftat HBT-priset, på 10 000 kronor, i riksdagsledamoten och pionjären Jörn Svenssons anda.

Den formella motiveringen för valet av Kerstin Burman lyder:
”Med ett outtröttligt engagemang, stort mod och politisk fantasi har Kerstin Burman gjort stora avtryck i både svensk politik och i många hbtq-personers liv. Tack vare Kerstin outtröttliga arbete har situationen för transpersoner i Sverige på allvar uppmärksammats och ålderdomliga och diskriminerande lagar kunnat skrotas. Kerstin har tydligt arbetet i Jörns Svenssons-anda, med stort rättvisepatos har hon gått före och hon har förändrat.”

Tack vare Kerstin Burman kan personer över 12 år ansöka om tillägg eller byte av förnamn utan att namnens lämplighet bedöms utifrån personens könstillhörighet. Kerstin har därefter lyft frågan om tvångssteriliseringar av transexuella. 19 december 2012 slog Kammarrätten fast att tvångssteriliseringarna strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
Nu leder Kerstin Burman en ny juridisk process för 142 tvångssteriliserade med målet att staten ska ge de tvångssteriliserade skadestånd.

 

För mer information

Åsa Mattsson, pressansvarig (V)
070-338 25 39

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64