• Hem
  • Kärleksfull min...
Nyheter

Kärleksfull minnesstund för Abdi

Flera hundra personer kom till Husby Träff på fredagseftermiddagen för att hedra Abdirahim Hassans minne och visa kärlek och respekt för familjen.  Jonas Sjöstedt talade, liksom Abdis bror Ilyas, vännerna Gulit, Leo och Amanda, och många andra.

Det var knappt det gick att komma in i lokalerna i Husby vid minnesstunden och det var nästan lika trångt på det varma, soliga torget utanför som inne i salen. Nejlikor, rosor och liljor låg framme på estraden bredvid tre kollegieblock där man kunde skriva kondoleanser. Alla blocken blev använda och brandmyndigheterna hade kanske haft sitt att säga men ingen tänkte på dem den här dagen.  Många grät och kramade om varandra. Det bjöds på generöst med mat, läsk och vatten och det var så mycket kärlek i luften när vännerna och familjen skulle berätta om Abdi.

– Att gå till tunnelbanan tar två minuter men för Abdi tog det tjugo för han var tvungen att prata med så många längs vägen, och han kände verkligen alla, sa Leo Ahmed, en av vännerna som vittnade om Abdis stora engagemang för andra människor.
– Abdi dog för det han trodde på, han tänkte på andra innan han tänkte på sig själv och jag tackar alla som kommit hit för att hedra honom, sa Ilyas, Abdis lillebror.
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som också var vän med Abdirahim, och med familjen, ledde programmet, tillsammans med Socoto som översatte alla tal till somaliska.
Från Vänsterpartiet kom också Aron Etzler, partisekreterare, John Hörnquist, chef för politikutvecklingen, och Stefan Lindgren, ordförande Ung Vänster. Jonas Sjöstedt talade och riktade sig särskilt till familjen som han också hade besökt tidigare i veckan.
–  Er sorg är vår sorg, sa Jonas Sjöstedt och berättade om minnesfonden som bildats i Abdis namn samma dag och om den minnesstund som hållits dagen före, av Ung Vänster vid ”la Mano”, monumentet vid Katarinavägen i Stockholm, där många vänsterpartister högtidlighåller dem som stupade i Spanska inbördeskriget för friheten och demokratin.
– På samma sätt som vi minns dem och vad de gjorde kommer vi att minnas Abdi för alltid, sa Jonas Sjöstedt.