• Hem
  • Juncker gratule...
Nyheter

Juncker gratulerad med en miljon underskrifter mot TTIP

Idag den 9 december fyller EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker 60 år. I samband med det överlämnades de första 1,1 miljonerna underskrifter mot handelsavtalet mellan EU och USA: TTIP. TTIP har kritiserats hårt av bland andra facken, konsumentorganisationer och andra som är kritiska till den nyliberala agendan. Det handlar om frihandel på storföretagens villkor. De 1,1 miljonerna underskrifter har samlats in på kort tid och man räknar med att snart kunna presentera 2 miljoner underskrifter.

– Vi accepterar inte ett avtal som undergräver demokrati, konsumenträtt, miljö- och klimatlagstiftning och till och med arbetsrätt. Det är dags för kommissionen att lyssna på medborgare, konsumentrörelser och gräsrotsrörelser istället för att svansa efter storföretagen, säger Malin Björk, Vänsterpartiets EU-parlamentariker som deltog i manifestationen utanför kommissionen på tisdagseftermiddagen.

Manifestationen bjöd på partyhattar, kaka, födelsedagssång och tal till Juncker som dock valde att själv inte komma ner och ta emot underskrifterna.

I somras vägrade kommissionen att registrera ett så kallat medborgarinitiativ mot TTIP. Genom att vägra att registrera initiativet kan de alltså strunta i underskrifterna. Organisationen European Citizens´ Initiative Stop TTIP valde att ändå samla in underskrifter.

– Kommissionen godkände ett initiativ som försökte inskränka aborträtten. Men när det handlar om demokrati, konsumenträtt, arbetsrätt och klimatet, då vill de inte ta i det med tång, säger Malin Björk

Medborgarinitiativ kräver minst en miljon underskrifter från flera olika EU-länder. Det första medborgarinitiativet som lyckades med detta var One of Us, ett abortkritiskt upprop. Kommissionen valde då att efter en kort utredning inte gå vidare med frågan.

-Frågan är vad de är rädda för. Att vanliga människor ska säga stop, precis som man gjorde med ACTA? Det är exakt det som händer just nu. Vi kan tillsammans tvinga kommissionen att lyssna på oss. Det är inte handel som är problemet, utan på vems villkor den genomförs, säger Malin Björk.

Mer om organisationen kan man hitta här: https://stop-ttip.org/