• Hem
  • Jonas Sjöstedts...
Nyheter

Jonas Sjöstedts tal inför regerings­omröstningen

Herr talman,

Inför riksdagsvalet 2018 sa Vänsterpartiet att vi vill se en regering utan borgerliga partier och att vi därför föredrar Stefan Löfven som statsminister. Vi representerar sedan valet mer än en halv miljon väljare, väljare som inte vill att Sverige ska styras av en blåbrun regering som ger inflytande åt ett rasistiskt parti.

I linje med det kommer vi i Vänsterpartiet idag att lägga ner våra röster i statsministeromröstningen. Stefan Löfven kan fortsätta som statsminister. Men vi gör detta med ett misstroendelöfte. Om den nya regeringen har det dåliga omdömet att lägga fram de aviserade förslagen om marknadshyror och försämrad anställningstrygghet, då kommer vi agera för att fälla regeringen. Vänsterpartiet är vågmästare i den här kammaren och den positionen tänker vi använda.

Genom att Stefan Löfven nu blir statsminister ser vi till att Sverige inte får en högerregering som hade blivit direkt beroende av ett rasistiskt parti. Det är det absolut troligaste resultatet av den statsministeromröstning som finns inbokad nästa vecka om Löfven skulle falla idag. Om alternativet hade varit ett nyval så hade vi varit redo för det, men så ser inte läget ut.

Ett sådant blåbrunt styre hade varit en brutal kombination av moderaternas iskalla klasspolitik och Sverigedemokraternas hets och rasism. Nu slipper Sverige styras av en sådan reaktionär regering. Dagens förlorare heter Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Idag kan vi också formellt begrava det borgerliga Alliansprojektet.

Vi har under de senaste dagarna också pulveriserat de försök som fanns att helt stänga ute Vänsterpartiet från inflytande. Centerpartiet och Liberalerna försökte – de har misslyckats.

Vi har också en överenskommelse med Stefan Löfven om att han ska stå upp för de reformer som Vänsterpartiet drev igenom i budgetsamarbetet under den förra mandatperioden. Det gäller både de som finns kvar idag och de som försvann i och med M- och KD-budgeten. Vårt avtryck för jämlikhet ska leva kvar.

Den nya regeringen är en regering med högerförslag efter högerförslag. Det är en politik för ojämlikhet som Sverige borde ha lämnat bakom sig för länge sen. Men till skillnad från en moderatregering så kommer det vara en regering som går att påverka från vänster. Det ger oss i Vänsterpartiet en viktig roll. Det kommer att vara vi som formulerar politiken för ett jämlikt Sverige, för feminismen och en radikal klimatpolitik. Men vi kommer inte att göra det ensamma. Vi kommer att göra det tillsammans med alla de rörelser och människor runtom i vårt land som tror på ett rättvist och jämlikt Sverige. Ett Sverige för alla, inte bara de rikaste. Tillsammans ska vi förändra samhällsdebatten och sätta tryck för att pressa politiken åt ett bättre håll.

Den nya regeringen har kommit till genom en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Det är en förhandling som Vänsterpartiet inte har deltagit i och en uppgörelse som vi på inget sätt är bundna av. Tvärtom kommer vi, här i kammaren och överallt där vi verkar, att bekämpa den politik som ökar ojämlikheten och försvagar löntagarna.

När vi kan göra upp med den här regeringen om att ta steg till vänster så kommer vi att göra det, men deras förslag kommer bara att få vårt stöd i de fall de går åt rätt håll. Och många gånger kommer de att behöva våra mandat för det.

Herr talman,

Många europeiska länder har gett upp inför rasistiska och fascistiska partier. Borgerliga partier har bjudit in dem till samarbete i den naiva tron att de går att kontrollera. Även här i Sverige gjorde delar av högern ett försök att påbörja den resan. Idag ser vi till att de misslyckas.

I Sverige 2019 kallas högerpartier för mittenpartier. Andra delar av högern suddar ut gränslinjen mot rasistiska partier. Socialdemokraterna bildar regering men de gör det inte med socialdemokratisk politik. Det är en tid av enorma ekonomiska klyftor och akut hot mot vårt klimat. Det är en tid av allvar, en tid då vänstern kommer att växa som det verkliga alternativet. Vi kommer att formulera politiken för att jämlikt Sverige och vi ser med tillförsikt mot nästa val – oavsett om det blir 2022 eller före dess. Nu börjar en tid då Vänsterpartiets roll blir viktigare än på länge.

Vi är redo.

Dela den här sidan:

Kopiera länk