• Hem
  • Jonas Sjöstedt:...
Nyheter

Jonas Sjöstedt: Vi vill ha vänsterpartister som ministrar

Vänsterpartiet håller Vänsterdagar på Malmö Högskola i helgen. 700 deltagare har bänkat sig på seminarier med teman som ”Så vinner du valet i din kommun”, ”Att höja kvinnors löner” och ”Vita jobb”. Det är vänsterpartister från hela landet, från storstäder, förorter och landsbygd som har samlats för att diskutera vänsterns politik. Jonas Sjöstedt höll ett tal under eftermiddagen där han berättade om de framgångar som partiet haft, samtidigt som han menade att partiet måste fråga sig hur partiet ska kunna få ett ännu större stöd.

– Idag är Vänstern med och styr i många kommuner och landsting. Och gör det bra. Men vi är för dåliga på att berätta om det, menade Sjöstedt.
– När vi fått igenom saker så är vi ofta ändå inte riktigt nöjda utan säger att ”det är ett steg i rätt riktning, men inte vår egen politik”. Det är sympatiskt att vi vill mycket, men om inte vi är nöjda med våra segrar, vem ska då vara det?
Jonas Sjöstedt uppmanade därför att sträcka på sig och vara stolta över vad som åstadkoms över hela landet.

För vi har inte bara ett gott hjärta, vi förändrar också verkligheten. Och här drog Sjöstedt en rad exempel från olika kommuner och landsting där Vänstern genomfört heltid, höjt löner, infört gratis kollektivtrafik, satsat på skolan, äldrevården och ungdomar. Och tagit tillbaka privatiserad välfärd, bland mycket annat.

Jonas Sjöstedt tog också upp myterna om Vänsterpartiet, som att många väljare inte tror att de själva skulle tjäna på Vänsterpartiets politik. Men det är fel, menade Sjöstedt, en klar majoritet kommer att tjäna mycket direkt på vår politik.

Om regeringsfrågan sa Jonas Sjöstedt att ”Vi går till val på vår egen politik, men vi siktar på makten. Vi har varit tydliga hela vägen: den bästa regering som Sverige kan få är en rödgrön regering med ett starkare vänsterparti. Det är vårt besked. Vi vill delta i en regering, vi vill ha vänsterpartister som ministrar. Men vi regerar inte till varje pris. Vänsterpartiet kommer inte att sitta i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Det ska göra skillnad att rösta på Vänsterpartiet”.

Och han sa vidare att om partiet inte når sitt mål om en röd-grön regering så är alternativet opposition: ”Vi är inte intresserade av att vara ett stödparti och vi vill inte tillbaka till situationen som rådde före 2006. Men självklart regerar vi hellre än är i opposition.”

Sjöstedt avslutade med att säga att partiet kommer att ha två tydliga löften till väljarna inför 2014.
-Med Vänsterpartiet slipper du borgare i regeringen och du slipper vinster i välfärden.

Hela talet kan laddas ner som pdf nedan:

Tal Vänsterdagarna Jonas Sjöstedt<