• Hem
  • Jonas Sjöstedt ...
Pressmeddelanden

Jonas Sjöstedt pratar pensioner i höstpremiären av podden ”Hembakt med Jonas”

I nya avsnittet av podden ”Hembakt med Jonas” pratar Jonas Sjöstedt pensioner med Mahi Akter och Veronika Bäckman. De har startat nätverket ”Pensionsrättvisa” för att skapa opinion bland unga i den allt hetare frågan varför Sverige får fler fattiga pensionärer och vad vi kan göra åt det.
–  Det var väldigt givande att träffa grundarna till ”Pensionsrättvisa” som särskilt pekar ut hur pensionssystemet ger unga gråa hår. 20- och 30-åringar riskerar ju att få ännu sämre pension än dagens fattiga pensionärer om vi inte förändrar systemet. Vänsterpartiet vill att det nuvarande pensionssystemet skrotas och vi är det enda riksdagspartiet som driver den frågan, säger Jonas Sjöstedt. 

Pensionssystemet hanteras av de partier som står bakom pensionsuppgörelsen och där ingår inte Vänsterpartiet. Samtidigt som vi håller fast vid vår grundläggande kritik och vill göra om hela systemet har vi arbetat med att få igenom ett flertal reformer i budgeten för att underlätta för pensionärer. I jämlikhetspaketet som presenterades igår finns höjt bostadstillägg för ålderspensionärer och människor som lever på sjuk-och aktivitetsersättning. För en ålderspensionär med enbart garantipension och med en boendekostnad på minst 5600 kr per månad, innebär det 470 kr mer i månaden. Vänsterpartiet har också föreslagit och drivit en höjning av garantipensionen.
Under tidigare budgetförhandlingar har Vänsterpartiet varit med och tagit bort den så kallade pensionsskatten för dem med allra lägst pension och drivit igenom höjt bostadstillägg, höjt tandvårdsbidrag och avgiftsfri öppen hälso- och sjukvård från 85 års ålder.
– Vi sa tidigt att pensionssystemet slår mot kvinnor och arbetare. Utvecklingen med fler fattiga pensionärer är oacceptabel och ute i samhället fattar allt fler, i nya generationer, att pensioner är en alltför viktig fråga för att skjutas på framtiden, säger Jonas Sjöstedt.

”Hembakt med Jonas” kan nås via Vänsterpartiets hemsida, facebook och där poddar finns.
http://www.vansterpartiet.se/podcast/avsnitt-4-mahi-akter-och-veronika-backman