• Hem
  • Jonas Sjöstedt ...
Kongress 2016

Jonas Sjöstedt öppnade kongressen

I Örebro i en kongresshall full av vänsterpartister höll Jonas Sjöstedt sitt inledningstal och öppnade Vänsterpartiets 41:a kongress.

– Vårt inflytande gör Sverige bättre. Det är det faktum att vi förhandlar budgetar med regeringen som gör de beslut vi kommer att fatta under denna kongress till något mer än viljeyttringar och fromma förhoppningar. De beslut vi fattar i detta rum de närmaste dagarna kan mycket väl vara verklighet redan nästa år. Vi är alltid beredda att sätta oss ner med regeringen vid förhandlingsbordet. När resultatet är en politik som stärker välfärden och minskar klyftorna så kan vi ställa oss bakom det. Men när vi inte är överens, som om flyktingpolitiken, värdlandsavtalet med Nato eller Vattenfall, då är vi i kristallklar opposition. Det är ett sådant parti vi är. Vi genomför viktiga förändringar och vi står för det vi tror på, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

Mycket av talet handlade om Vänsterpartiets roll i svensk politik.

– Vi möter en regering som verkar vara rätt nöjd med att få administrera det Sverige borgarna lämnade efter sig. Ska något förändras, så hänger det på oss. Vi visar att det är Vänsterpartiet som har idéerna för framtiden. De nya sociala reformerna. Idéerna som kan göra Sverige till ett jämlikt land.

Läs hela talet här.