• Hem
  • Jonas Sjöstedt ...
Nyheter

Jonas Sjöstedt om regeringsombildningen

Tidigare idag kom beskedet att Stefan Löfven ombildar regeringen, som en konsekvens av turerna kring hanteringen av Transportstyrelsens IT-system. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är positiv till beskedet.

 

Hur ser du på Stefan Löfvens beslut att ombilda regeringen?
– Vi tycker att det är bra. Det är nödvändigt att den minister som har ansvar för Transportstyrelsen får avgå och det är något vi har begärt. Vi tycker också att det är bra att Stefan Löfven inte böjer sig helt för Alliansen utan försvarar Peter Hultqvist.

Du är kritisk till att Alliansen valde att lägga misstroendevotum mot tre av regeringens ministrar. Två av dem, Anders Ygerman och Anna Johansson, avgår i samband med ombildningen av regeringen. Peter Hultqvist blir kvar och i höst kommer det ske en missförtroendeomröstning gentemot honom i riksdagen. Hur kommer V att agera där?
– Vi kommer inte att stödja misstroendeförklaringen. Alla inblandade kommer att granskas i KU och det är bra. Där vill vi även att den tidigare borgerliga regeringen ska granskas.
– Det alliansen gör nu är att försöka skapa så stor skada som möjligt.

V avser att KU-anmäla förra Alliansregeringen för outsourcingen av IT-systemen på Transportstyrelsen. Varför då?
– Problemen började när förra regeringen tog beslut om att lägger ut hanteringen av det här mycket känsliga systemet på ett privat företag. De har en naiv övertro på privatiseringar, viktiga funktioner ska inte kunna läggas ut på det här viset. Alliansen bär ett stort ansvar för det som har skett och måste nu granskas.