• Hem
  • Höjd pensionsål...
Nyheter

Höjd pensionsålder slår mot personer i arbetaryrken

 På torsdagen lanserade regeringen och de borgerliga part en ny överenskommelse med höjd pensionsålder. Vänsterpartiet är mycket kritiskt.

Det har länge varit känt att den så kallade Pensiongruppen, där Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår, har velat höja pensionsåldern. På torsdagen lanserade gruppen en ny pensionsöverenskommelse, som bland annat föreslår att pensionsåldern höjs från 61 år till 64 års år. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till förslaget.
– Idag vaknar många svenskar upp till en ny verklighet. Många som jobbat hårt länge och som känner att de inte kommer att orka fram till 61 år är förlorarna i detta, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt menar att Vänsterpartiet inte är negativa till att människor arbetar länge, men att förslaget inte tar hänsyn till att många inte ens orkar arbeta till 61 år, som är den lägsta pensionsåldern idag. Han är också kritisk till att möjligheten att få garantipension ökar till 66 års ålder.
– Om vi till exempel ser på det största LO-förbundet, Kommunal, så pensioneras dess medlemmar i genomsnitt vid 63 års ålder, det vill säga tidigare än den lägst föreslagna pensionsåldern. Detta riskerar att innebära att hälften av dess medlemmar inte kommer att orka fram till lägsta pensionsåldern.

Han menar att förslaget riskerar att öka ojämlikheten.
– De som drabbas är framför allt kvinnor med låga inkomster. Detta är en ojämlikhet som följer människor genom livet och in i pensionen, avslutar han.