• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Nyheter

Vänsterpartiet begär debatt om USA:s övervakning av datatrafik

Har svenska medborgare anledning att misstänka att också vi är övervakade? Och varför är det så tyst från den svenska regeringen?

Vänsterpartiet begär nu en aktuell debatt i riksdagen om USA:s övervakning av teletrafik och internetkommunikation. Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att uppgifterna om massövervakning är så anmärkningsvärda att det bör debatteras av partierna. Sjöstedt vill också veta vad regeringen tänker göra för att svenskars privata kommunikation inte övervakas av USA.

– En sådan massövervakning som nu avslöjats är oacceptabel. Jag tycker att svenska medborgare har all rätt att förvänta sig ett besked från den svenska regeringen om man tänker ta upp detta med den amerikanska regeringen, säger Jonas Sjöstedt.

Edward Snowdons avslöjande av den gigantiska amerikanska övervakningen av både utländska och egna medborgare har lett till stor upprördhet över hela världen. USA:s hemligaste spionorganisation har utvecklat ett kraftfullt verktyg för att analysera sin globala signalspaning som berör miljontals medborgare i världen och protesterna har på många håll varit både snabba och skarpa.

Medan exempelvis både Tyskland och Storbritannien uttryckt kritik och EU kommer ta upp frågan om den amerikanska övervakningen med USA:s justitieminister Eric Holder, så har det varit tyst ifrån den svenska regeringen.

– Om uppgifterna stämmer är det allvarligt och bör föranleda en svensk protest, säger Jonas Sjöstedt.