• Hem
  • Jonas Sjöstedt ...
Nyheter

Jonas Sjöstedt 1 maj-talade i Göteborg

Ett nytt förslag om att satsa på sex timmars arbetsdag på en rad arbetsplatser i välfärden runtom i landet. Det stod i centrum när Jonas Sjöstedt talade på första maj i Göteborg.

– Nu är det dags för nästa steg. Vänsterpartiet föreslår idag en nationell satsning på sex timmars arbetsdag. Vi vill införa treåriga projekt med sex timmars arbetsdag på en arbetsplats i vartenda landsting och varenda kommun i hela Sverige. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi går från enstaka försök, till kortare arbetstid på massvis av arbetsplatser runt om i landet. Vi påbörjar i praktiken resan mot sex timmars arbetsdag. Det är dags nu, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

– Sverige är rikare än någonsin. Storföretagens rapporter visar på rekordvinster. Samtidigt utvecklas tekniken så att vi behöver allt mindre tid för att göra samma jobb. När robotiseringen och digitalisering fortsätter kommer det att påverka vårt samhälle i grunden. Här har vi ett val. Vi kan välja en arbetsmarknad där vinsterna från teknikens utveckling hamnar i företagsägarnas fickor, medan många anställda förlorar sina jobb och andra anställda får fortsätta stressa. Eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden. En arbetsmarknad där vi får mer tid att leva. Det borde vara en självklar utveckling.

Läs hela Jonas Sjöstedts tal här (pdf).