• Hem
  • Jämlikhet temat...
Jonas i media

Jämlikhet temat när Jonas Sjöstedt sommartalade i Umeå

Jämlikhet finns ju i Vänsterpartiets DNA, och har alltid gjort det, men inför det här valet har något hänt i Sverige, jag känner det tydligt. Jag känner att när jag pratar om jämlikhet så fäster det djupare, når ända fram, och det bästa av allt; Det kommer svar. Det kommer bekräftande blickar och erkännande tillbaka på ett nytt sätt. Det kommer samförstånd. Så inledde Jonas Sjöstedt dagens tal.

Ett av mina finaste minnen den här sommaren var en ung kille som kom fram och visade sitt busskort och tackade mig för att han kunde ta bussen gratis i sommar – en av många reformer för jämlikhet som Vänsterpartiet drivit igenom i budgetförhandlingarna. Jag var glad hela dan efter det!

Vet ni, jag tror verkligen att det är insikten om hur ojämlikhet skadar vårt samhälle och längtan efter ett samhälle för alla som lyft Vänsterpartiet till de bästa opinionssiffrorna på 15 år.

Nu är det bara två veckor kvar till valet. Och mina vänner, det står så mycket på spel. Det handlar om vilket land vi ska vara. Vi ser ett alltmer oblygt flirtande mellan högern och SD. Moderaterna är beredda att ta makten med SDs stöd, det skulle ge ett rasistiskt parti inflytande över varje viktigt beslut som en sådan regering tar. Och de har mycket gemensamt: de vill ha lönesänkningar, de vill privatisera flera av våra skolor och vårdcentraler och de är för enorma skattesänkningar till dem som redan har mest – vilket innebär stora nedskärningar i skolan, i sjukvården och äldreomsorgen. De har alltid udden riktad mot dem som flytt eller som har sina rötter i andra länder. Det skulle inte bara leda till ett mer ojämlikt samhälle. Det skulle påverka själva stämningen i vårt samhälle och hur vi ser på varandra.
Det sista jag önskar det här fina landet är att det ska styras av Kristerssons kalla högerpolitik och Åkessons rasism!

Det får inte ske! Det behöver inte ske. Det som många trodde skulle bli högerns och SDs val kan bli vänsterns val. Och vi kan välja en helt annan väg, solidaritetens och gemenskapens väg. Vägen till ett samhälle för alla, inte bara de rikaste.

Det finns ett enda riksdagsparti som har en politik för jämlikhet och som inte tvekar om att vad som krävs för att faktiskt genomföra den.

Rösta på Vänsterpartiet den 9 september!

Läs Jonas Sjöstedts tal här…
Se talet på facebook här…

Dela den här sidan:

Kopiera länk