• Hem
  • Islands röda st...
Kongress 2018

Islands röda statsminster besökte kongressen

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir besökte Vänsterpartiets kongress under fredagskvällen och framförde en hälsning. Det isländska vänsterpartiet Vinstrigraen är landets näst största parti och leder regeringsarbetet sedan november 2017.

– Många är mycket förvånade över att Islands regering leds av ett socialistisk parti. I all blygsamhet skulle jag säga att det är en nödvändig förändring från den massiva högerpolitiken som har rått i mitt land de senaste åren. Högerpolitiker och partier har varit framgångsrika i flera europeiska länder de senaste åren, för att inte nämna USA. Det är dags för vågen att vända, det är dags för folkets intressen att hamna på dagordningen. Det är dags att resurser används för att bygga upp ett samhälle istället för att bygga upp dolda bankkonton någonstans i världen, långt ifrån landet där rikedomen ursprungligen skapades. Jag hoppas med hela mitt hjärta att nästa val kommer att gå bra för Vänsterpartiet och vänsterkanten här i Sverige och i alla nordiska länder, sa Katrín Jakobsdóttir.

Katrín Jakobsdóttir är 42 år och en av de yngsta regeringscheferna i världen just nu. Hon var Islands utbildnings- och kulturminister från 2009 till 2013. Nu leder hon en koalitionsregering med Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Katrín Jakobsdóttir är också partiledare för Vinstrigraen, som grundades så sent som 1999. Jonas Sjöstedt och Katrín Jakobsdóttir träffas regelbundet och har ett nära samarbete. Vinstrigraen fick 17 procent i valet i oktober och är Islands näst största parti.

Jonas Sjöstedt tackade Katrín Jakobsdóttir efter hennes tal:

– Tack för det fantastiska samarbete vi har haft. Vi gläder oss otroligt mycket åt det. Ni visar vägen. Island har en socialist och feminist som statsminister, det ska Sverige också få.

Se Katrín Jakobsdóttirs hälsning här…