• Hem
  • Inga fler Fräns...
Nyheter

Inga fler Fränsta

Idag blir de strejkande anställda på callcentret i Fränsta arbetslösa. Skälet är att de har krävt kollektivavtal. Idag lyfte också Jonas Sjöstedt frågan i en debatt med Annie Lööf.

Callcentret i Fränsta har fått 400 000 kronor i etableringsbidrag av länsstyrelsen, samtidigt som de har vägrat att ge sina anställda kollektivavtal. Unionenmedlemmarna på callcentret gick ut i strejk för att kräva kollektivavtal. Men näringsminister Annie Lööf ville idag inte lova några krav på kollektivavtalsliknande villkor för etableringsstödet. Jonas Sjöstedt vill se ett sådant villkor och även att det ska vara krav vid offentlig upphandling.

– Det är provocerande att höra den borgerliga regeringen slingra sig samma dag som de strejkande på callcentret blir av med jobbet. Att samhället ger pengar till företag som vägrar teckna kollektivavtal är ett hån mot dem som drabbas, säger Jonas Sjöstedt.

Bakom callcentret i Fränsta finns finansföretaget Peak Partners i Stockholm. De har kunnat utnyttja systemet för att ha anställda till undermåliga villkor och låga löner. Jonas Sjöstedt tycker att regeringen har ett stort ansvar:

– Regeringens politik bäddar för otrygga anställningar och dåliga villkor. Den här gången valde de som drabbades att gå ut i strejk. För det straffades de med att förlora jobbet. Men de visade att de vågade ta fajten och för mig är de fackliga hjältar.

Här kan du se debatten mellan Jonas Sjöstedt och Annie Lööf om callcentret i Fränsta och rättigheter på arbetsmarknaden.

Se debatten mellan Jonas Sjöstedt och Annie Lööf