• Hem
  • Idag minns och ...
Pressmeddelanden

Idag minns och hedrar vi offren för folkmordet 1915

För hundra år sedan genomfördes ett folkmord på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket.
Idag, den 24 april, kommer människor världen över att hedra minnet av alla de kvinnor, män och barn som mördades i folkmordet.

2010 beslutade riksdagen på initiativ från bland annat Vänsterpartiet att erkänna folkmordet 1915. Det var ett viktigt och uppskattat beslut. Tyvärr har varken den förra eller den nuvarande regeringen hitintills velat genomföra riksdagens beslut.

– I Sverige säger vi ibland att tiden läker alla sår. Det är inte sant. Ska sår läka krävs erkännande och upprättelse. Därför är det så viktigt att vi erkänner folkmordet 1915. Jag hoppas att regeringen nu genomför riksdagens beslut, säger Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt kommer idag klockan 10.00 att tala på en manifestation på Sergels Torg som anordnas av Armeniska riksförbundet i Sverige.

– Det viktigaste vi kan göra för att hedra alla dem som mördades i folkmordet är att lära av historien. Tyvärr ser idag ett nytt folkmord genomföras i Mellanöstern. Vi kan inte göra folkmordet 1915 ogjort, men vi kan förhindra det folkmord som nu genomförs, säger Jonas Sjöstedt.

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, uppmärksammar folkmordet på plats i Armeniens huvudstad Jerevan. Han deltar i dagens minnesceremoni och i en konferens om hur man kan förhindra att nya folkmord sker.
– Jag är hedrad över att ha blivit inbjuden att delta i ceremonin i Jerevan. Många svenskar är idag ättlingar till folkmordets offer. Därför är folkmordet 1915 också en del av vår historia. Det känns därför viktigt att som svensk riksdagsledamot vara på plats och hedra minnet av alla dem mördades för hundra år sedan, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet

För mer information;

Sofia Zouagui, 072-7365933 (Jonas Sjöstedts pressektreterare)

Hans Linde

0702-900740