• Hem
  • Högre a-kassa b...
Nyheter

Högre a-kassa behövs i ett samhälle för alla

Vänsterpartiet kräver höjt tak och golvet i a-kassan nästa år.
Det skulle som mest ge 3 000 kronor mer i plånboken varje månad för en arbetslös.
– Den som har oturen att förlora jobbet ska inte behöva fundera på att också sälja bilen eller huset, säger Jonas Sjöstedt.

V vill att taket höjs från 25 025 till 28 875 kronor i månaden. Maxbeloppet som skulle betalas ut under de första 100 dagarna skulle då öka från 910 till 1 050 kronor per dag, eller från 20 020 till 23 100 kronor i månaden.

– Hur man behandlar dem som har oturen att förlora jobbet eller bli sjuka är ett tecken på hur solidariskt ett samhälle är. Det är alldeles för få som kommer upp i 80 procent av sin tidigare lön om de förlorar jobbet. Skulle vi höja till 1050 kronor om dagen är det 80 procent som får det, då börjar det likna någonting, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet kräver också att grundbeloppet i a-kassan höjs, från 365 till 425 kronor om dagen. Jonas Sjöstedt menar att arbetet med att höja a-kassan, som sänktes under Alliansregeringens tid, bara börjat.

– Alliansen slog sönder a-kassan och skapade en enorm otrygghet för människor. Vi vill återskapa den tryggheten. Det ser bra ut för Sverige, men vi ser företag som Ericsson och andra som säger upp. Då ska det finnas en riktig försäkring som fungerar, säger han.