• Hem
  • Hans Linde- Låt...
Pressmeddelanden

Hans Linde- Låt inte våldet få segra i Turkiet

Igår utsattes en fredsdemonstration i centrala Ankara för ett bombattentat. Demonstrationen arrangerades av en rad vänsterpartister och fackliga organisationer. Närmare hundra personer har dödats och långt fler har skadats, bland dem flera kandidater i det kommande parlamentsvalet. Vänsterpartiet uppmanar Utrikesminister Margot Wallström att kalla till sig den turkiska ambassadören och tar initiativ till att en mer omfattande valobservatörsmission inleds inför nyvalet den 1 november.

–Vi känner sorg, frustration och ilska över att våldet skördar nya offer i Turkiet. Omvärlden måste nu med en röst fördöma attentatet, kräva upprättelse för offren och att våldet mot Turkiets vänster och kurder omedelbart upphör, säger Hans Linde, Utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

 
Efter bombattentatet använde polis och säkerhetsstyrkor tårgas och vattenkanoner för att förhindra att hjälp och sjukvårdspersonal kunde ta sig fram till offren. Attacken i Ankara följer en våg av våld och övergrepp. Sen AK-partiet misslyckats med att bilda en regering och utlyst nyval till 1 november har över 400 av Vänsterpartiet HDP:s kontor attackerats, tusentals oppositionella, aktivister och journalister har fängslats och vi har sett upprepade attacker mot människor som är eller uppfattas som vänstersympatisörer eller kurder.

 
–Trots våld och övergrepp fortsätter modiga kvinnor och män att kämpa för fred, demokrati och ett annat Turkiet. De behöver vårt stöd och vår solidaritet. Margot Wallström bör nu kalla till sig den turkiska ambassadören till UD och fördöma övergreppen, säger Hans Linde.

 

Vänsterpartiet har uppmanat regeringen att agera inom OSSE och Europarådet för att en omfattande valobservatörsmission ska inledas. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att man jämfört med tidigare val skickar betydligt fler valobservatörer som kan täcka en större del av landet och som kan vara på plats i god tid före valet.