• Hem
  • Hans Linde infö...
Nyheter

Hans Linde inför Obamas besök

Imorgon kommer president Barack Obama till Stockholm. Hans Linde, ledamot i utrikesutskottet svarar på några frågor inför det historiska besöket.

 

 

Vilken är den viktigaste frågan som Reinfeldt borde lyfta under besöket?

– I maj avslöjades hur USA massövervakar datatrafik i stora delar av världen. Genom övervakningsprogrammet PRISM kan den amerikanska säkerhetstjänsten samla information om vad vi gör på Facebook, säger via Skype, vad vi googlar och vad vi mejlar. Jag skulle önska att Reinfeldt skulle påminna Obama om att rätten till privatliv fortfarande är en grundläggande mänsklig rättighet och kräva att övervakningen av svenska medborgare omedelbart upphör.

Du kommer att tala vid demonstrationen 4 september, varför deltar du där?

– Jag tror tyvärr inte att regeringen kommer lyfta några kontroversiella frågor under besöket. Risken är stor att det blir två dagar av cocktails och ryggdunkningar. Då blir de desto viktigare att vi försöker göra vår röst hörd och visar att många i Sverige är djupt kritiska till USA:s massövervakning, deras brott mot de mänskliga rättigheter och deras kränkningar av folkrätten.

– Vi samlas 17.00 på Medborgarplatsen och går till Mynttorget. Jag hoppas att vi blir många som deltar!

Vad skulle du vilja höra Obama säga här i Sverige om du fick önska?

– Jag skulle önska att Obama garanterade att massövervakning nu ska upphöra och att han skrotat planerna på en militär attack mot Syrien.

Vilka blir de framtida konsekvenserna om USA angriper den Syriska regimen?

– Det finns ingen militär lösning på det blodiga kriget i Syrien. Vi kommer bara att kunna stoppa våldet genom en politisk process. Skulle USA anfalla är risken stor att våldet trappas upp. Civila riskerar dödas i attackerna men också att Assad kommer svara med ett upptrappat våld mot sin egen befolkning och att grannländerna dras in i kriget.

Vad i Obamas politik tycker du som vänsterpartist att du kan sympatisera med?

– Jag var oerhört glad både när Obama valdes och när han omvaldes. Tyvärr är exemplen få på att hans retorik om ”Change” omsatts i politiks förändring och på flera punkter har han brutit mot sina vallöften. Obama har samtidigt varit den amerikanska president som tydligast stått upp för kvinnors rätt till sin egen kropp och hbtq-personers rättigheter.

Säg några saker som är bra med USA idag?

– Att vara kritisk mot den politik som USA:s regering för är inte detsamma som att ogilla USA som land. Mycket av den musik jag lyssnar på och de filmer jag ser är från USA. Och det finns få häftigare städer än New York.