• Hem
  • Hanna Thomé bel...
Nyheter

Hanna Thomé belönas för HBTQ-arbete i Malmö

Kommunalrådet Hanna Thomé tilldelas idag Jörn Svensson-priset för sitt – Det känns väldigt fint att få dela ut det här priset. Vänsterpartiet har historiskt varit, och är det än mer idag, en drivande kraft för människors rätt att leva som de vill. Hanna Thomé är en riktig HBTQ-kämpe och det känns extra kul att få dela ut priset här i Malmö, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

 Vänsterpartiets partistyrelse har instiftat HBT-priset, på 10 000 kronor, i riksdagsledamoten och pionjären Jörn Svenssons anda.

Den formella motiveringen för valet av Hanna Thomé lyder: ”På samma sätt som Jörn Svensson med mod och engagemang gick före i rikspolitiken på 70- och 80-talet har Hanna Thomé gått före i Malmö det senaste decenniet. Tack vare Hanna Thomes outtröttliga arbete har situationen för hbtq-personer i Malmö på allvar uppmärksammats och staden har i grunden förändrats. Hanna är idag en förebild för många hbtq-personer och vi hoppas att hennes arbete ska inspirera fler kommunpolitiker att ta fighten för en välfärd för alla”.

Hanna Thomés starka engagemang märks på flera områden. Hon har sett till att alla kommunens chefer fått utbildning i hbtq-frågor. Hon var drivande bakom att kommunen startade Habitat-q – en på flera sätt unik mötesplats för unga HBTQ personer. Hon har sett till att samkönade par inkluderas i kommunens arbete mot våld i nära relationer och sett till så det finns ett samarbete med RFSL-rådgivningen som utbildar personal och ger stöd till elevhälsan och fritidsledare. Hanna har också genomdrivit en översyn av kommunens blanketter och infosystem ur ett antidiskrimineringsperspektiv.

– Jag är stolt och glad över att ha fått priset. Jörn Svensson har varit väldigt viktig för HBTQ-rörelsen och Vänsterpartiet. Jag känner mig stolt över att vara en del av rörelsen, säger Hanna Thomé.