• Hem
  • Hälsningsanföra...
Kongress 2016

Hälsningsanförande: Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU besökte under torsdagen Vänsterpartiets kongress. I sitt hälsningsanförande lyfte hon vikten av att både ha den grundläggande rätten till abort och tillgång till subventionerade preventivmedel.

Satsningar på ungas sexuella hälsa är viktigt. I anförandet använde Ljungros Norrbotten som ett konkret exempel. Norrbotten var ett av de län med högst antal aborter i hela landet fram tills att länet valde att satsa på ungas sexuella hälsa genom bl.a. satsningar på vidareutbildningar av barnmorskorna, tillgängliga ungdomsmottagningar och subventionerade preventivmedel för unga upp till 26 år. Detta tack vare bland annat Vänsterpartiet.

Satsningen i Norrbotten föll väl ut. När alla unga, oavsett storlek på plånbok, fick möjlighet att själva välja preventivmedel så ökade preventivmedelsanvändningen och aborttalen halverades på tre år. Men unga i nästan alla andra län kan få betala så mycket som 1500 kronor för sina preventivmedel, en hög summa om en är ung och saknar arbete.

– Vi blev därför mycket glada när ni och regeringen presenterade budgeten i höstas och meddelande att unga upp till 21 år oavsett bostadsort ska få tillgång till subventionerade preventivmedel. Det kommer att göra skillnad för de allra yngsta, sa Ljungros.

Läs hela Kristinas anförande här…