• Hem
  • Gratisbussar i ...
Internt

Gratisbussar i Kiruna blev succé

– När man kan få gamla gruvgubbar att ändra beteende så finns det hopp, säger Marie Persson, ordförande i Vänsterpartiet Kiruna och starkströmselektriker i gruvan.

År 2010 hade vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Samelistu fått majoritet i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet hade 13 procent av rösterna och samlade till medlemsmöte för att få idéer till frågor som partiet skulle driva. Gratis kollektivtrafik var ett krav som mötet enades om. Det var konkret, enkelt att förstå och det berörde många i vardagen.

– Den har både ett tydligt klassperspektiv och ett miljöperspektiv, säger Marie Persson.

Vänsterpartiet fick igenom sitt krav och i augusti 2011 infördes gratis kollektivtrafik för alla invånare i Kiruna. Kortet man får som kirunabo gäller i hela kommunen, så det kan användas också av dem som bor i byarna, långt utanför centrum.

– Jag jobbar mest med medelålders män i gruvan och en del av dem har aldrig åkt annat än bil, berättar Marie Persson, men nu har de också börjat åka buss.

– När man kan få gamla gruvgubbar att ändra beteende så finns det hopp, säger hon och skrattar.

I augusti i år gjordes en första utvärdering av försöket och det visade sig vara så lyckat att projektet förlängdes.

– Det har blivit en succé, säger Marie, resandet med buss har ökat med 70 procent och till en av byarna har det ökat med 120 procent! Vi hade räknat med att det skulle kosta 5 miljoner kronor, men det har bara kostat 3,5. Så det blev också billigare.

Men Vänsterpartiet i Kiruna har gjort mer. De drev också på om heltid för alla kommunanställda, vilket nu genomförts inom socialtjänsten som ett första steg. Partiet ville också att det skulle finnas ett nattis för skiftarbetarnas barn, och det första öppnade förra månaden.

Vad har du för tips till andra föreningar som vill driva frågan om gratis kollektivtrafik?

– Det är nog att de ska trycka på att det inte bara är en miljöfråga, som många tror. Det är också en klassfråga. Det underlättar för folk som har låg lön, som är ensamstående försörjare eller arbetslösa, säger Marie Persson.

– Samtidigt som det är en insats för klimatet.