• Hem
  • Glasögonbidrag ...
Pressmeddelanden

Glasögonbidrag till skolbarn

Från och med 1:a mars kan alla barn som behöver glasögon få bidrag till det. Reformen är ett resultat av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Reformen beräknas kosta 120 miljoner kronor per år.

– Glasögon är ett nödvändigt hjälpmedel för många barn. Något de behöver för att se vad läraren skriver på tavlan. Föräldrarnas ekonomi ska inte avgöra om barnen kan hänga med i undervisningen, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Sedan tidigare finns ett glasögonbidrag för barn t.o.m. sju års ålder. Nu kommer även barn och unga i åldern 8-19 år omfattas. Bidraget är på upp till 800 kr och kan användas till glasögon eller kontaktlinser. En förutsättning är att en optiker bedömer att barnet behöver glasögon.

– Ingen föräldrar ska behöva välja mellan att betala hyran och att köpa glasögon till barnen. Jag har själv varit ensamstående mamma och vet hur svårt det är att få pengarna att räcka, säger Ulla Andersson.

Glasögonbidraget är en av flera satsningar för att motverka barnfattigdom som regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om. Andra reformer är avgiftsfria mediciner till barn, sänkta avgifter i kulturskolan och en höjning av riksnormen i försörjningsstödet för familjer med barn.

För mer information:

Karl Lindberg, pressekreterare för Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, 072-576 56 57

Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64