• Hem
  • Förslag om lagä...
Nyheter
Bild på Ulla Andersson

Förslag om lagändring för ökad rätt till personlig assistans

Vänsterpartiet föreslår idag i riksdagens socialutskott en lagändring så att personer med funktionsnedsättning ska få ökad rätt till personlig assistans. Syftet med lagförslaget är att öka funktionshindrades livskvalitet och delaktighet i samhället.

– Lagen tolkas nu så snävt att hundratals personer har blivit av med sin assistans. För många är det en personlig katastrof när de inte längre kan leva som andra. En dom i regeringsrätten gör det svårt att ändra tolkningen av lagen och därför måste lagen ändras för att inte fler människor ska drabbas säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets talesperson i funktionshinderfrågor

Övriga partier i riksdagen vill avvakta ytterligare underlag för ett ställningstagande trots att det nu är flera år sedan handikapprörelsen slog larm. Det kommer att ta närmare ett år till innan ett ställningstagande från regeringen tas till om åtgärder behövs.

– Det är en stor besvikelse att frågan nu ytterligare skjuts framåt. För varje vecka som går drabbas människor. Vänsterpartiet har varit tydligt med att vi vill ha en lagändring och den åsikten står vi fast vid, säger Eva Olofsson.

Bakgrund 
Sedan 2007 har allt fler människor förlorat sin personliga assistans efter det att Försäkringskassan har gjort omprövningar. Förra året handlade det om nästan 300 personer. Orsaken är att lagen tolkas mycket snävare i dag på grund av en prejudicerande dom i dåvarande regeringsrätten. I domen fråntogs en man rätten till assistans eftersom hans behov av hjälp inte var tillräckligt privata och därför inte kunde räknas som grundläggande behov. Bland annat motiverade regeringsrätten domen med att han själv kunde föra maten till munnen när han åt, trots att han behövde hjälp med allt annat i samband med måltiden: tillagning, dukning och att skära maten.