• Hem
  • Folkomröstning ...
Nyheter

Folkomröstning med större betydelse

I Västerbottens län pågår en ovanlig valrörelse. På söndag sker här Sveriges första folkomröstning på landstingsnivå.

Frågan gäller om man ska få tillbaka ambulansen i Åsele och vårdplatser på sjukstugan i Dorotea, något som har dragits in efter nedskärningar i landstinget. Men det finns också en större betydelse, menar Jonas Sjöstedt som har åkt runt i länet för ja-sidan.

– I grund och botten gäller folkomröstningen om vi ska ha en bra vård i hela landet eller om  man ska acceptera nedskärningar. Om vi på ja-sidan vinner så blir det en signal till politiker i alla kommuner och landsting att man inte kan göra nedskärningar hur som helst. Det blir ett tydligt budskap om ”hit men inte längre”, säger Jonas Sjöstedt.

Bakom nedskärningarna i Västerbotten står Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men Jonas Sjöstedt menar att även den borgerliga regeringen bär en stor skuld.

– Nedskärningarna hänger samman med Anders Borgs skattesänkningar eftersom statens resurser till landstingen för varje år urholkas. Privatiseringarna spelar in också. När vinstintresset styr hamnar vårdcentralerna där det är lättast att göra stora vinster. Men det får betalas av de människor som bor på andra platser, till exempel i glesbygden.

Folkomröstningen kom till efter att boende i Dorotea och Åsele ockuperade sjukstugan och samlade in namn för en omröstning.

– Det som händer i Västerbotten är att de som drabbas av nedskärningarna säger ifrån. Det är en bra utveckling och jag tror nog att det kan sprida sig till fler delar av landet. Man vill försvara sin välfärd.