• Hem
  • Fler studentbos...
Pressmeddelanden

Fler studentbostäder med statliga lån

Staten ska se till att få fart på byggandet av studentbostäder genom att erbjuda förmånliga statliga lån till fastighetsägare. Det är ett av Vänsterpartiets krav i höstens budgetförhandlingar med regeringen.

Många av de studenter som nu ska börja sin utbildning har svårt att hitta någonstans att bo. Det råder underskott på studentbostäder i 27 av 43 högskolekommuner. På en pressträff inför sitt sommartal i studentstaden Umeå presenterar Jonas Sjöstedt ett förslag för att få fart på byggandet av studentbostäder.

– Just nu kan staten låna pengar till mycket låg ränta. Vi vill utnyttja det tillfället och låta staten erbjuda dem som bygger studentbostäder förmånliga lån, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet föreslog i våras att staten ska låna ut 25 miljarder om året till fastighetsägare för att stimulera ett ökat byggande av hyresrätter. Nu föreslår Vänsterpartiet att 4 miljarder av dessa pengar ska öronmärkas för studentbostäder. Det skulle ge ytterligare 8 000 nya studentbostäder om året.

– Vi kan bygga bort bostadsbristen, men då måste staten ta ett större ansvar, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget innebär att staten tar över delar av risken för att finansiera byggande av hyresrätter. Staten erbjuder topplån som ersätter större delen av byggbolagets egna kapital. Med statligt utfärdat topplån på 25 procent av investeringen återstår 5 procent för investeraren att skjuta till. Resterande 70 procent ska som idag finansieras av banksektorn

För mer information:

Pressekreterare Karl Lindberg 072-576 56 57

Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64