• Hem
  • Fabriken som äg...
Nyheter

Fabriken som ägs av de som arbetar i den

På ytan ser Ljuders nickelsilverfabrik ut som vilken svensk mindre verkstadsindustri som helst. Men den är ovanlig. Fabriken ägs av de som arbetar i den.

Under hösten har Jonas Sjöstedt besökt runt 25 små orter och större städer runt om i Sverige. Han har hållit öppna möten för allmänheten, träffat folkrörelser och gjort arbetsplatsbesök. En intressant arbetsplats var Ljuders nickelsilverfabrik i småländska Hovmantorp. Där träffade han de anställda som äger fabriken de jobbar på.

– Det är mycket bättre än att jobba åt någon annan, sa Ivica Radic som är en av ägarna på fabriksgolvet.

Det var 1980 som den dåvarande ägaren ville sälja fabriken. De anställda insåg att det fanns en risk att verksamheten skulle flytta och deras jobb försvinna. Efter hjälp från IF Metall att kontrollera att företagets ekonomi var god beslöt de att köpa det. Idag är de 16 anställda varav 12 är delägare. Inga utomstående får äga och ingen får äga mer än någon annan. Delägarna väljer styrelsen som styr företaget.

– Man hjälps åt här, alla hjälper varandra. Det är ingen annan som tar pengarna och går. Men man blir inte delägare här för att bli rik. Huvudanledningen är att trygga jobben, sa Anders Salvén.

Företaget omsätter runt 25 miljoner kronor och går väldigt bra. Här produceras motordetaljer, maskindelar, lås och mycket annat i olika metallegeringar. Kunderna är stora företag som Volvo Penta, Getinge och Bombardier. Enligt vd Hans Svensson, även han en av de anställda delägarna, skapar företagsformen en speciell känsla:

– Alla är väldigt stolta över den senaste maskinen vi köpte in, en ny styrd svarv. Det känns verkligen att den har vi tjänat ihop till. Sen är människor förstås olika också, med olika viljor. Det tog ett par år att få det att funka men nu har det satt sig i väggarna.

– När vi tog över fabriken var det många som sa ”det där kommer inte att gå”. Idag är det ingen som säger så, sa Hans Svensson.

Ljuders nickelsilverfabrik fick nyligen ta emot Jämlikhetsfondens stora jämlikhetspris på 100 000 kronor. I länder som Kanada, Argentina och Italien finns relativt många löntagarägda företag. Men i Sverige är det ovanligt. Jonas Sjöstedt tycker fabriken inspirerar.

– Jag tycker det är roligt att vara på en arbetsplats där de anställda själva äger verksamheten. Det märks på stämningen att något är annorlunda här. Samtidigt är det inget flum, det här är seriöst och långsiktigt stabilt. De visar att demokrati fungerar även på jobbet, sa Jonas Sjöstedt efter besöket.