• Hem
  • En halv seger f...
Pressmeddelanden

En halv seger för LSS även om V:s förslag röstades ner i utskottet

På dagens möte i socialutskottet fick Vänsterpartiet med sig två borgerliga partier, L och KD, på förslaget att stoppa Försäkringskassans kostnadsjakt inom personlig assistans. Regeringen och moderaterna röstade emot förslaget.
– Vi ser det här som en halv seger och tänker ta nya initiativ så snart det är möjligt. För Vänsterpartiet är det en självklarhet att värna LSS som den frihets- och rättighetslagstiftning den är, säger Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets utskottsinitiativ som behandlades idag innebar att regeringen uppmanades att stryka skrivningen ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.
– Vänsterpartiet vill ha ett samhälle där det självklara målet är att människor med funktionsvariation ska vara fullt delaktiga i samhällslivet på lika villkor som andra. Då måste vi få stopp på det ovärdiga och inhumana angrepp på assistansen som skett på senare tid, som skapat tragedier för många funktionshindrade, säger Maj Karlsson.
– Vi noterar att högerpartiet KD bryr sig mer om de funktionshindrades rättigheter än vad regeringen gör. Det är beklagligt. Vänsterpartiet kommer aldrig att vika ner sig i den här frågan, säger Maj Karlsson.

För mer information:

Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson (V)
072-538 33 50

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64