• Hem
  • Tre frågor till...
Bakom kulisserna

Tre frågor till Emil Lindahl Persson, kongressgeneral

Hej Emil,

1.Vad innebär det att hålla kongress?
Vi samlar representanter från alla Vänsterpartiets distrikt för att kunna bestämma vad partiet ska göra under de närmaste åren. Det arbete vi gör bakom kulisserna syftar till att underlätta beslutsfattandet, till exempel om ett ekologiskt-ekonomiskt program, partiprogram, organisations- och stadgefrågor. I princip är det partistyrelsen som lägger fram olika förslag och så lägger folk olika motioner på dem. Det finns också möjligheter att lägga motioner om andra frågor också.

2. Ni har förberett er inför kongressen i månader, hur har genomförandet gått?
Rent praktiskt börjar förberedelserna mer än ett år före kongressen. Då handlar det om att sondera vilka orter som skulle kunna vara lämpliga som kongressort. Sedan följer ett praktiskt arbete med att ordna så att alla har resor, inkvartera folk, ta reda på allas matvanor, behov av barnpassning etc.

Partistyrelsen besvarar alla motioner, de lägger förslag på hur dem ska hantereras. I det arbetet hjälper flera tjänstemän till med att skriva underlag. Sammanlagt är det ungefär 50 anställda från partikansliet och ungefär lika många lokala funktionärer som arbetar på plats.

3.Många debuterade som kongressombud i år. Vad vill du berätta om kongressen för någon som inte varit med innan?
Läs allt innan och se till att få en god natts sömn för det kommer du inte att få här. Det kommer att bli långa dagar och hårt, svårt arbete men det är samtidigt svårt att komma på något roligare. Det kanske inte ser så ut när man tittar på tv. Man missar hela känslan av att man faktiskt är med och bestämmer något. Det som partikongressen faktiskt bestämmer kan mycket väl bli regeringspolitik om ett par år eftersom vi har en sådan position i det politiska landskapet. Det är viktigt på riktigt.