• Hem
  • Eleverna sviks ...
Pressmeddelanden

Eleverna sviks när friskolorna missköter sig

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT avslöjas att flera friskolor bryter mot lagen genom att välja bort elever de tror kan vara problematiska. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar.

– Det är allvarliga uppgifter som visar hur privatiseringen skapar en ojämlik och orättvis skola. Olönsamma elever sorteras bort när vinstintresset kommer först. Det slår som allra hårdast mot de barn och ungdomar som behöver mest hjälp. Alla barn får helt enkelt inte samma chans. Vinstintresset och privatiseringen av skolan är ett fiasko som regeringen måste ta ansvar för, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Den senaste veckan har Jan Björklund och Anders Borg uttryckt kritik mot skolor som ägs av riskkapitalbolag.

– Jag tror att de låtsas vara kritiska nu när valet närmar sig. Men det är ju de som har skapat privatiseringskaoset. Bara för några månader sedan kom de överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i friskolekommittén om att vinstuttagen får fortsätta och kommunerna får inte tacka nej till nya privata skolor. Utbildning har blivit en handelsvara. Och så länge det är så kommer barn och unga att svikas och inte få den utbildning de har rätt till, avslutar Jonas Sjöstedt.