• Hem
  • DHL sparkar 25 ...
Internt

DHL sparkar 25 och ersätter med bemanningsanställda

För något år sedan berättades i tidningen Vänsterpress om strejken på Lagena. Sedan dess har mycket hänt. Lagena har ”leasat ut” själva lagerverksamheten till DHL och fram tills nu har upp till 50 procent varit bemanningsanställda. Men nu ska det bli ännu fler. Företaget har meddelat att de vill ha bort 25 av de 70 fast anställda. Istället kommer man att ta in ännu fler från bemanningsföretag.

Mikael Johansson, ombudsman på Transport avdelning 5 berättar att användningen av bemmaningsföretag ökar hela tiden, liksom de otrygga anställningarna.
– Vi gjorde ett stort misstag när vi öppnade upp för bemanningsföretag 89-90. Vi trodde inte att det kunde bli så stort, säger han.
– De otrygga anställningarna innebär att arbetsgivarna inte behöver planera längre, och ju färre tillsvidareanställda, desto billigare.

Enligt Micke Johansson går utvecklingen på arbetsmarknaden raskt bakåt. Snart är vi tillbaka på 1870-talet, säger han. Det håller på att skapas ett ”lågproletariat” med låga löner och osäkra anställningar som inte kan hyra lägenhet eller ta lån.

– Det är ett samhälle vi inte vill ha. Och frågan är om ens arbetsgivarna tjänar på det. Någon ska ju trots allt kunna köpa deras varor också.

Företaget hävdar arbetsbrist? Hur kan de få igenom det när de tar in andra?
– Ja, det är den stora bristen i den del av transportavtalet som reglerar bemanning, är man oense även vid central förhandling så är det arbetsgivarens mening som gäller.

Finns det något man kan förändra genom en lagändring eller ett beslut i riksdagen?
– Det är möjligt, men i dagsläget vet jag inte exakt hur det skulle se ut.
– Men man borde kunna förbjuda girighet!, säger Micke Johansson.

Losita Garcia Foto: Mark Hunter

Vänsterpartiet kommer att fortsätta att följa upp utvecklingen i bemanningsbranschen.
Se också www.vansterpartiet.se/brajobb
Där finns bland annat ”Wall of Shame”. En lista över alla villkor och rättigheter som Alliansregeringen försämrat för arbetare och tjänstemän, samt några av Vänsterpartiets motioner, bland annat vad gäller bemanningsföretag