• Hem
  • Det finns en bä...
Nyheter

Det finns en bättre väg än sänkta löner och höjda hyror

Nu driver högern på för att sänka din lön och höja din hyra. Vi har en bättre idé.

Idag skyller de borgerliga partierna på flyktingarna när de vill sänka lönen. Nyss menade de att sänkta löner var nödvändigt för ungdomarnas skull. En gång i tiden påstod högern att det var nödvändigt med sänkta löner för att kvinnor skulle få jobb. Ursäkterna varierar, men målet är detsamma.

De som har de lägsta lönerna har det redan idag svårt att klara sig. Hur ska de klara sig på ännu lägre lön? Det svarar aldrig högern på. Och om hyrorna samtidigt höjs blir det än svårare. Med dagens bostadsbrist skulle hyrorna rusa i höjden om man lät marknaden bestämma. Sådana marknadshyror vore naturligtvis roligt för fastighetsägarna, men inte för de boende som ska betala hyran.

Vänsterpartiet arbetar för ett Sverige där alla som bor här kan leva ett bra liv. Därför säger vi nej till lönesänkningar och marknadshyror – vi föreslår en annan väg. Genom rejäla satsningar på kommuner och landsting kan vi skapa både nya jobb och en bättre välfärd. Vi har förslagen för en trygg arbetsmarknad där de anställda ges större inflytande, schyssta villkor och rimliga löner. Genom pengar till kraftigt ökat byggande av hyresrätter och krav på alla kommuner att bygga kan vi få bukt med bostadsbristen.

Att göra människor fattiga är inte vägen framåt för Sverige

Jonas Sjöstedt, partiledare

Artiklar
De som har det sämst ska betala – som alltid
Sverige har inte råd med marknadshyror
Vänsterpartiet föreslår miljardlån för fler hyresrätter

Läs mer om vår politik för jobb och bostäder